Databeskyttelse for børn og unge

Du bestemmer over dine oplysninger!

Passer du på dine personlige oplysninger?

(Ser du siden på din telefon, kan du se videoen i fuldskærm her)

(Videoen åbner i et nyt vindue, hvis du klikker på linket).

Ved du, hvordan du kan beskytte dine personlige oplysninger?

Se videoen her og find ud af det!

(Videoen åbner i et nyt vindue)

Ved du, hvor mange oplysninger om dig der samles ind på en dag?

Se videoen her og find ud af det!

(Videoen åbner i et nyt vindue)

 • Personoplysninger?

  En personoplysning er en oplysning, som handler om dig, eller som man kan bruge til at finde ud af, hvem du er. Det kan f.eks. være dit fulde navn, dit CPR-nummer eller dit telefonnummer. Det kan også være et billede eller en video med dig. Men det kan også være oplysninger, som du giver til dine apps på din mobil - f.eks. når du bruger din GPS til at finde vej, eller når du søger på ting, du godt kunne tænke dig.

 • Rettigheder?

  En rettighed er en slags regel, der sikrer, at mennesker kan leve tryggere og friere liv. At du har rettigheder i forhold til dine personoplysninger betyder, at de organisationer der har oplysninger om dig, skal behandle dem ordentligt. De må f.eks. ikke bruge dine personoplysninger til andet end det, de fortalt dig, at de vil bruge dem til. De må heller ikke give dem videre til andre, uden at de har en god grund til det, eller at du har givet dem lov.

 • Databeskyttelse?

  Begrebet databeskyttelse betyder, at alle har ret til at få beskyttet sine personoplysninger. Databeskyttelse betyder derfor også, at alle de organisationer og virksomheder, der behandler personoplysninger, skal overholde nogle regler for at beskytte personoplysningerne.

 • Hvornår gælder reglerne for databeskyttelse?

  Reglerne om databeskyttelse gælder, når oplysninger om dig bliver behandlet af virksomheder, organisationer eller myndigheder. Det kan f.eks. være, når din skole eller et socialt medie har oplysninger om dig. Reglerne gælder til gengæld ikke, når din familie eller venner behandler oplysninger om dig. Det kan f.eks. være, hvis de lægger et billede af dig på et socialt medier. 

 • Hvem er Datatilsynet egentlig?

  Datatilsynet er en myndighed, som holder øje med, at de organisationer, der behandler personoplysninger, følger reglerne, sådan at dine og andre menneskers rettigheder bliver overholdt. Det er også Datatilsynets opgave at fortælle borgere og organisationer i Danmark om regler og rettigheder, når det kommer til databeskyttelse.

 • Hvordan kan Datatilsynet hjælpe mig?

  Hvis du er i tvivl om noget, der har med brugen af dine personoplysninger at gøre, kan du ringe eller skrive til os. Så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig med at svare på dine spørgsmål.

  Du kan også klage til os, hvis nogen nægter at overholde dine rettigheder. Det kan f.eks. være, hvis de ikke vil slette de oplysninger, de har om dig, eller hvis de ikke vil fortælle dig, hvilke oplysninger de har om dig.

  Du finder vores telefonnummer og e-mailadresse ved at klikke her.

 • Hvordan får jeg slettet billeder af mig på nettet?

  Har nogen delt et billede af dig, som du gerne vil have fjernet, så start med at bede den person, der har lagt billedet op, om at slette det. Hvis personen ikke vil det, kan du eventuelt tage fat på os i Datatilsynet. I mange tilfælde, når billederne er delt i privat sammenhæng, vil tilsynet dog desværre ikke kunne hjælpe. I sådanne tilfælde gælder reglerne om databeskyttelse nemlig ikke.   

Deling af billeder på sociale medier

Deler du billeder på sociale medier - og bliver der også delt billeder af dig?

Billeder på nettet

Hvad må du, og hvad må du ikke, når du lægger billeder af andre på nettet?


Når du deler billeder af andre

Når du deler billeder af andre på internettet, f.eks. på sociale medier som Instagram og Facebook, deler du faktisk personoplysninger om disse personer. En personoplysning er en oplysning, som handler om en person, eller som man kan bruge til at finde ud af, hvem den person er. Det er altså f.eks. et billede af dig selv eller dine venner.

Hvis du deler et billede af en anden på internettet, så skal du være klar over, at reglerne om databeskyttelse som udgangspunkt gælder. Spørg derfor altid om lov, inden du lægger et billede af en anden op. Siger personen nej, så respekter det og lad være. Det er god stil!

Når andre deler billeder af dig

Når andre deler billeder af dig, gælder det samme selvfølgelig for dem.

Har nogen delt et billede af dig, som du gerne vil have fjernet, så start med at bede den person, der har lagt billedet op, om at slette det. Hvis personen ikke vil det, kan du eventuelt tage fat på os i Datatilsynet. I mange tilfælde, når billederne er delt i privat sammenhæng, vil tilsynet dog desværre ikke kunne hjælpe. I sådanne tilfælde gælder reglerne om databeskyttelse nemlig ikke.   

Vær derfor altid et godt eksempel selv og fjern billeder af andre, som du har lagt op. Fjern billederne, også selvom du tidligere har fået et ja til, at du måtte dele billedet.

Podcast om at dele billeder

Hvad skal man tænke over, når man deler billeder af andre? Hvad kan man gøre, hvis man gerne vil have billeder af sig selv slettet fra nettet igen?
Lyt til podcasten og bliv klogere, når Laura stiller spørgsmål til Lise, som er jurist i Datatilsynet.

Rettigheds-værktøjskassen

Du har rettigheder over dine oplysninger!

Når sociale medier og apps, f.eks. TikTok, SnapChat, Instagram, Google Maps, Facebook og andre indsamler oplysninger om dig, har du nogle rettigheder, der er gode at kende. Her kan du læse om de fire vigtigste rettigheder: Hvad betyder de, og hvad kan du bruge dem til? Du kan også se en video, der forklarer dine rettigheder på en lidt sjovere måde. 

Quiz

Har du styr på reglerne om databeskyttelse og dine rettigheder?

Du kan finde svar på alle spørgsmålene i quizzen her på siden.

Brevkassen

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til dine rettigheder? Eller er der noget, du savner at få at vide? Så send en mail til boernogunge@datatilsynet.dk og fortæl os om det.