Deling af billeder på sociale medier

Deler du billeder på sociale medier - og bliver der også delt billeder af dig?

Nedenfor kan du læse om, hvad du må og ikke må, når du lægger billeder af andre på nettet.

Når du deler billeder af andre

Når du deler billeder af andre på internettet, f.eks. på sociale medier som Instagram og Facebook, deler du faktisk personoplysninger om disse personer. En personoplysning er en oplysning, som handler om en person, eller som man kan bruge til at finde ud af, hvem den person er. Det er altså f.eks. et billede af dig selv eller dine venner.

Hvis du deler et billede af en anden på internettet, så skal du være klar over, at reglerne om databeskyttelse som udgangspunkt gælder. Spørg derfor altid om lov, inden du lægger et billede af en anden op. Siger personen nej, så respekter det og lad være. Det er god stil!

Når andre deler billeder af dig

Når andre deler billeder af dig, gælder det samme selvfølgelig for dem.

Har nogen delt et billede af dig, som du gerne vil have fjernet, så start med at bede den person, der har lagt billedet op, om at slette det. Hvis personen ikke vil det, kan du eventuelt tage fat på os i Datatilsynet. I mange tilfælde, når billederne er delt i privat sammenhæng, vil tilsynet dog desværre ikke kunne hjælpe. I sådanne tilfælde gælder reglerne om databeskyttelse nemlig ikke.   

Vær derfor altid et godt eksempel selv og fjern billeder af andre, som du har lagt op. Fjern billederne, også selvom du tidligere har fået et ja til, at du måtte dele billedet.

Podcast om at dele billeder

Hvad skal man tænke over, når man deler billeder af andre? Hvad kan man gøre, hvis man gerne vil have billeder af sig selv slettet fra nettet igen?
Lyt til podcasten og bliv klogere, når Laura stiller spørgsmål til Lise, som er jurist i Datatilsynet.