Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg

Rettigheder i Eurodac

Når folk rejser til Den Europæiske Union (EU) for at søge om asyl, har immigrationsmyndighederne behov for at vide, hvilken af medlemsstaterne der skal behandle deres ansøgning.

EURODAC er et europæisk fingeraftryksregister, der udelukkende er designet til at identificere asylansøgere.

På nuværende tidspunkt får alle ansøgere over 14 år taget fingeraftryk som led i den rutinemæssige procedure i forbindelse med asylansøgning.

Fingeraftrykkene videresendes i elektronisk format til en central enhed i Europa-Kommissionen, hvor de automatisk bliver sammenlignet med de fingeraftryk, der allerede er lagret i databasen.

På denne måde er det muligt for myndighederne at undersøge, om ansøgerne er rejst ind i EU uden de nødvendige papirer, og om de allerede har ansøgt om asyl i en anden medlemsstat.

Hvad er formålet med EURODAC?

Fingeraftrykkene anvendes udelukkende med det formål at fremme asylproceduren.

Ordningen sikrer, at reelle flygtninge sendes direkte til det land, der skal behandle deres ansøgning.

Samtidig forhindrer den illegale ansøgere i at "shoppe rundt" i andre medlemsstater, efter at deres ansøgning er blevet afvist i ét land, eller tilstoppe systemet med flere ansøgninger.

Hvilke rettigheder har jeg i EURODAC?

Du har bl.a. ret til meddelelse om, at dine oplysninger, herunder fingeraftryk, er blevet lagret i EURODAC.

Du har også ret til at få oplyst, hvilke oplysninger vedrørende dig selv, som er registreret i EURODAC, såkaldt ret til indsigt. Hvis du vil have indsigt, skal du kontakte Rigspolitiet.

Hvornår bliver mine fingeraftryk slettet i EURODAC?

Fingeraftryk fra asylansøgere opbevares i højst 10 år. Ved udløbet af denne periode, eller så snart en ansøger opnår statsborgerskab i en medlemsstat, slettes de automatisk. Hvis det drejer sig om illegale indvandrere, opbevares de kun i 2 år.