Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg

Mine rettigheder som dårlig betaler

Ret til meddelelse om registreringen

Når du er blevet registreret som dårlig betaler, skal kreditoplysningsbureauet sende dig en meddelelse om registreringen inden 4 uger. Bureauet har altså en oplysningspligt over for dig.

Ret til indsigt

Hvis du beder om det, skal kreditoplysningsbureauet fortælle dig, hvilke oplysninger der er registreret, og hvilke oplysninger der inden for det sidste halve år er videregivet om dig. Bureauet har 4 uger til at svare.

Forkerte oplysninger

Hvis der er registreret forkerte oplysninger om dig, har du krav på at få dem rettet. Hvis de forkerte oplysninger er blevet videregivet, skal kreditoplysningsbureauet sende en rettelse (et dementi) til modtagerne.

Bestridte fordringer

Hvis du har sagt til kreditor, at du ikke er enig i, at du skylder pengene, er det ikke lovligt at indberette dig til et register over dårlige betalere, før sagen er afgjort af en domstol. Dette gælder dog ikke, hvis kreditor er en offentlig myndighed.

Hvis du alligevel er blevet indberettet, kan du kræve at blive slettet. Du skal kontakte kreditoplysningsbureauet om dette.

Sådan bliver du slettet

Du bliver som udgangspunkt slettet som dårlig betaler, når du har betalt gælden, inkl. renter og gebyrer.

Ellers kan registreringen vare i op til 5 år.

På nogle områder gælder der særlige frister, som er kortere end 5 år.

Hvis der ikke er afsagt dom i sagen, kan du også blive slettet ved at fortælle kreditor eller kreditoplysningsbureauet, at du bestrider kravet.

Her kan du klage

Hvis du vil klage, skal du først kontakte kreditoplysningsbureauet. Bureauet skal svare dig skriftligt inden 4 uger.

Hvis bureauet ikke vil slette dig, kan du klage til Datatilsynet. Adressen er Borgergade 28, 1300 København K, eller dt@remove-this.datatilsynet.dk.

 

Faktaboks

Et kreditoplysningsbureau er en virksomhed, der registrerer og videregiver oplysninger om dårlige betalere.

Eksempler på kreditoplysnings-bureauer er RKI (Experian) og Debitor Registret.