Låge nr. 15

Forsvundet i juleposten

Sikkerhedsbrud med bortkommet brevpost (2020/2021)

* Datagrundlaget for diagrammet er anmeldelser om brud på persondatasikkerheden fra uge 17 (2020) frem til uge 44 (2021). Årsagen til starttidspunktet er, at Datatilsynet fra uge 17 i 2020 begyndte at klassificere anmeldelserne i bestemte    hændelsestyper.

Juletid er lig med pakketid, hvor der sendes tusindvis af personoplysninger med posten. Dagens låge ser nærmere på de oplysninger, der forsvinder i posten via breve og pakker.

Det anses almindeligvis for at være en tilstrækkelig sikker fremgangsmåde at sende personoplysninger med brev- og pakkepost. Det er derfor ikke i strid med databeskyttelsesreglerne, at et brev eller en pakke indeholder personoplysninger, medmindre det f.eks. kan læses i brevruden.

Hvis du sender store mængder personoplysninger med brevpost, anbefaler Datatilsynet dog, at man gør det på et krypteret digitalt medie i en kuvert og sørger for, at modtageren får nøglen separat.

Kigger man nærmere på statistikken for anmeldte brud relateret til bortkommet brevpost, er det dog ikke fordi, at vi ser en særlig stigning i den type sikkerhedsbrud ved juletid. Bortkommet brevpost følger også den generelle tendens til fald i ferieperioderne (se også kalenderlågen fra 3. december her).

Brevhemmelighed

Vidste du, at det er strafbart efter straffeloven at bryde brevhemmeligheden, hvis man uberettiget åbner andres post? 

Dato: 15-12-2021