Låge nr. 2

Juleshopping og hacking af webshops

Sikkerhedsbrud relateret til cybercrime (2020/2021)

* Datagrundlaget for diagrammet er anmeldelser om brud på persondatasikkerheden fra uge 17 (2020) frem til uge 44 (2021). Årsagen til starttidspunktet er, at Datatilsynet fra uge 17 i 2020 begyndte at klassificere anmeldelserne i bestemte  hændelsestyper.

Mange danskere køber deres julegaver online på webshops, hvor koncepter som 'Black Friday' og 'Cyber Monday' får julesalget til at rykke allerede før december er begyndt.

Diagrammet ovenfor viser fordelingen af cybercrime-typer i anmeldte brud på persondatasikkerheden fra uge 17 i 2020 til og med uge 44 i 2021. 

Nogle af sikkerhedsbrudene relaterer sig til hacking af hjemmesider og webshops, hvor personoplysninger (f.eks. betalingsoplysninger/faktureringsoplysninger) kan være blevet kompromitteret.

Hacking af webshop

Sagen om Bahne.dk

Tilbage i 2019 modtog Datatilsynet en anmeldelse om brud på persondatasikkerheden i forbindelse med et hackerangreb på bahne.dk i juleferien. 

I perioden 29. december 2018 til 2. januar 2019 havde hackere implementeret et ondsindet javascript (en såkaldt "skimmer") på webshoppen Bahne.dk, der forsøgte at opsnappe betalingskortoplysninger. Hackerne havde udnyttet et sikkerhedshul på webshoppen, der have eksisteret fra den 4. november til den 23. november 2018. 

Alle 473 berørte kunder, der havde handlet i perioden, blev kontaktet og advaret om, at deres betalingskortoplysninger kunne være kompromitterede.

Hvad gør du, hvis dine oplysninger er blevet kompromitteret?  

Datatilsynet samarbejder med sikkerdigital.dk. På siden finder du vigtig viden om informationssikkerhed til både borgere, virksomheder og myndigheder.  

Borger

Offer for identitetstyveri

Hvis du opdager eller mistænker, at dine personlige oplysninger er blevet stjålet, er det vigtigt, at du reagerer på det.

Forebyg, at andre optager lån i dit navn med en kreditadvarsel

Får svindlere fat i dine personlige oplysninger, er der en risiko for, at de bruger oplysningerne til at optage lån og kreditter i dit navn. Den risiko kan du mindske ved at oprette en kreditadvarsel.

Mine kortoplysninger bliver misbrugt

Hvis dine betalingskort bliver misbrugt, skal du spærre kortet hurtigst muligt ved at ringe til Nets eller din bank.

Virksomheder og myndigheder

De syv gode råd om it-sikkerhed

De syv råd om it-sikkerhed hjælper små- og mellemstore virksomheder med at styrke deres basale digitale virksomhed. 

Informationssikkerhed for myndigheder

Du finder guides og beskrivelser til arbejdet med ISO 27001 standarden. Du finder også materiale om uddannelse og awareness målrettet til forskellige medarbejdergrupper og ledelse.

 

Dato: 02-12-2021