Sociale netværk

Sociale netværk

Når du deler oplysninger om andre

Når du deler (uploader, offentliggør, tagger, videredeler mv.) oplysninger eller billeder om andre personer på det sociale netværk, vil delingen ikke være omfattet af de databeskyttelsesretlige regler, hvis delingen sker som led i rent personlige og familiemæssige aktiviteter.

Sådanne aktiviteter kunne f.eks. omfatte din deling af et billede af et familiemedlem eller en ven/veninde på din private Instagram, TikTok eller Facebook profil eller andet socialt medie, når delingen er sædvanlig, og sker uden, at du har et erhvervsmæssigt eller kommercielt formål.

Selv om databeskyttelsesreglerne i ovenstående tilfælde som udgangspunkt ikke gælder, bør du dog stadig bruge din sunde fornuft og tænke over, om delingen kan genere, udstille eller krænke den person, det handler om. Hvis du er i tvivl, så spørg vedkommende.

Hvis du har delt noget, som du troede var i orden, men det viser sig, at den anden person ikke bryder sig om det, så lyt til ham eller hende og fjern det igen. Det er god stil!

Når andre deler oplysninger om dig

Når andre deler oplysninger om dig, gælder det samme selvfølgelig for dem.

Har nogen delt f.eks. et billede af dig, som du gerne vil have fjernet, så start med at bede den person, der har delt billedet, om at slette det. Hvis personen ikke vil det, kan du rette henvendelse til den, som er ansvarlig for hjemmesiden.

Du kan eventuelt også tage fat på os i Datatilsynet. I de tilfælde, oplysninger eller billeder er delt i rent privat sammenhæng, vil tilsynet dog desværre ikke kunne hjælpe, da reglerne om databeskyttelse som nævnt ikke gælder i sådanne tilfælde.

Vær derfor altid et godt eksempel selv og fjern oplysninger om andre, som du har lagt op. Fjern oplysningerne, også selvom du tidligere har fået et ja til, at du måtte dele oplysningerne.

Sletning af profil

Hvis du gerne vil have slettet din profil på et socialt netværk eller et debatforum, skal du rette henvendelse til den, som er ansvarlig for siden.

Den som er ansvarlig for den pågældende side, har pligt til at sørge for, at man kan se, hvem der står bag. Der skal derfor være tydelige oplysninger, som navn og kontaktoplysninger, på den ansvarlige for siden. Når en bruger beder om at få sin profil slettet eller anonymiseret, vil det som oftest være et berettiget ønske og bør derfor imødekommes.

Sletning af indlæg

Hvis siden giver dig mulighed for selv at slette det indlæg, som du har skrevet, bør du bruge den funktion.

Hvis du ikke selv kan slette tidligere indlæg, kan du kontakte den ansvarlige for siden. Husk at sige hvilket indlæg der er tale om, og hvorfor du ønsker det slettet.

Du bør være opmærksom på, at når du først har offentliggjort oplysninger om dig selv, så kan du aldrig være helt sikker på, at du vil kunne få dem slettet alle steder, hvor de findes.

Kontaktformular til Facebook

Vi hører nogle gange om, at man har svært ved at finde det sted på Facebook, hvor man kan skrive til dem.

Vi har derfor lavet et link til nogle af de kontaktformularer, som man kan bruge, når man vil skrive til Facebook.

Du kan bruge en af de formularer, som du finder via dette link: Hjælp til Facebook

Du kan bruge disse formularer, hvis du har problemer med sletning af profiler, falske profiler, profiler med afdøde personer mv.

Relaterede emner

Billeder på internettet

Et billede af en genkendelig person udgør en oplysning om personen Det er imidlertid ikke altid, at offentliggørelse af billeder på internettet af genkendelige personer er omfattet af reglerne i databeskyttelsesforordningen.