Ryd op efter en utilsigtet offentliggørelse

Dato: 25-04-2024

Myndigheder og virksomheder offentliggør af forskellige årsager – og i de fleste tilfælde helt lovligt og med god grund – dokumenter eller lignende på deres hjemmesider, der kan indeholde personoplysninger. Det kan f.eks. være afgørelser, referater, dagsordener mv.

Mange dataansvarlige har i den forbindelse etableret gode organisatoriske og tekniske sikkerhedsforanstaltninger – som f.eks. scanningsværktøjer – for at undgå, at der i den forbindelse bliver offentliggjort personoplysninger, der ikke skal offentliggøres. Men på trods af, at en dataansvarlig har etableret gode sikkerhedsforanstaltninger, så ser Datatilsynet desværre, at det nogle gange alligevel går galt, og personoplysninger ikke bliver fjernet før offentliggørelse.

Hvis uheldet er ude, og man utilsigtet har offentliggjort personoplysninger, så er det vigtigt, at man rydder grundigt op. Det indebærer bl.a., at man sørger for at fjerne oplysningerne fra egen hjemmeside mv., men det indebærer også, at man undersøger, om oplysningerne er blevet indekseret af søgetjenester som f.eks. Google eller Bing, eller om de fremgår af hjemmesider som f.eks. Wayback Machine, der lagrer historisk indhold, så man kan kontakte udbyderne med henblik på, at oplysningerne også bliver fjernet der.

Du kan læse mere om pseudonymisering og anonymisering i Datatilsynets foranstaltningskatalog.