En ny afgørelse fra Datatilsynet fastslår, at oplysninger, der var ulovligt fremskaffet af én myndighed, ikke kunne anvendes af en anden myndighed i sagsbehandlingen.
Klager i sagen var i en årrække under efterforskning af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for skattesvig på baggrund af en anmeldelse indgivet af SKAT. Som led i efterforskiningen blev klagers telefon aflyttet, og en række dokumenter blev beslaglagt. De oplysninger, der blev tilvejebragt i forbindelse med efterforskningen, blev videregivet til SKAT. SØIK opgav efterfølgende påtale, mens SKAT fortsatte behandlingen af sagen mod klager og anvendte de oplysninger, der var indhentet af SØIK i forbindelse med efterforskningen i straffesagen.
Det er fastslået af både byretten og landsretten, at visse af de oplysninger, der var videregivet til SKAT, var indhentet i strid med retsplejelovens regler.
Datatilsynet traf den 17. maj 2018 afgørelse i sagen. Datatilsynet fandt, at de oplysninger, der var indhentet i strid med retsplejelovens regler, og som fortsat indgik i SKATS behandling af klagers skattesag, blev behandlet i strid med persondataloven, og at oplysningerne derfor skulle slettes.
Datatilsynet har vurderet, at afgørelsen ville være den samme, hvis den var truffet efter de gældende regler i databeskyttelsesforordningen.
Læs hele afgørelsen her.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål til afgørelsen, er du velkommen til at kontakte kontorchef Astrid Mavrogenis (tlf. 33 19 32 30).