Tænk over, hvem du deler dine helbredsoplysninger med

Dato: 02-04-2020

Flere gode initiativer søger at understøtte sundhedsmyndighedernes arbejde med konkrete data om danskernes helbred. Datatilsynet anbefaler dog, at alle tænker sig godt om, inden de afgiver deres helbredsoplysninger.

Datatilsynet er opmærksom på, at der i øjeblikket er flere virksomheder og borgere, der forsøger at bidrage til kortlægningen af udbredelsen af coronavirus i Danmark ved at indsamle oplysninger om borgernes helbred.

"Vi anerkender fuldt ud de gode intentioner og kan også sagtens forestille os, at det kan være gavnligt for sundhedsmyndighederne at modtage disse data. Men vi vil dog også opfordre alle til at bruge deres sunde fornuft og tænke sig godt om, inden de deler deres helbredsoplysninger," siger Cristina Angela Gulisano, direktør i Datatilsynet og fortsætter:

"Det kan sagtens være både lovligt og prisværdigt, men det kan også være det modsatte, og derfor anbefaler Datatilsynet, at vi alle stiller os selv nogle spørgsmål, inden vi deler vores oplysninger."

Hvad skal du overveje?

  • Hvem står bag indsamlingen? Er det en offentlig (sundheds)myndighed, en virksomhed, en organisation eller en privatperson, som beder om dine helbredsoplysninger? Og er det i det hele taget nogen, som du har tillid til?
  • Hvad er formålet? Kortlægning af corona-udbredelse! Ja, men er det tydeligt, at dine oplysninger ikke skal bruges til andre ikke helt så saglige formål?
  • Hvem deles oplysningerne med? Er der f.eks. myndigheder, der har efterspurgt data fra netop dette site eller denne app? Og giver du også lov til, at oplysningerne deles med andre - f.eks. private virksomheder?
  • Hvor og i hvor lang tid opbevares oplysninger? Står der noget om, hvordan dine oplysninger opbevares? Og hvor længe vil oplysningerne blive gemt?
  • Hvad er dine muligheder for at fortryde? Kan du få oplysningerne slettet igen, hvis du fortryder?
  • Hvilke oplysninger taler vi om? Spørges der ind  til oplysninger, som ikke umiddelbart har noget med coronavirus at gøre – f.eks. bankoplysninger – bør det være et advarselssignal til dig

Læs også