Ny vejledning

Ny tjekliste til skoler om brug af billeder og video

Dato: 13-01-2023

Datatilsynet udgiver i dag en ny og overskuelig vejledning, som skal gøre det lettere for skoler at navigere i, hvad de må, og hvad de ikke må, når det kommer til brug af billeder og video.

Tjeklisten er opbygget som en kvikguide med en række gode råd og konkrete eksempler.

Tjeklisten indeholder også et bilag med forklaring af databeskyttelsesreglerne og kommer bl.a. ind på hvor længe billeder må ligge på intranettet, og hvordan skolerne skal passe på billeder og videoer.

Samtykke eller ej?

En del af tjeklisten forholder sig også til spørgsmålet om, hvornår skoler skal indhente samtykke fra forældre, og hvornår behandlingen af billederne kan ske på baggrund af andre lovlige grundlag.

Som Datatilsynet tidligere har skrevet, vil tilsynet generelt ikke anbefale, at skoler baserer deres brug af billeder på samtykke. Samtykke er nemlig ikke altid det mest egnede grundlag til behandling af personoplysninger. Hvis der er et sagligt formål med brugen af billeder, som stemmer overens med de opgaver, en folkeskole har, kan offentlig myndighedsudøvelse være et oplagt retligt grundlag.

Tilsynet modtog i forbindelse med udmeldingen flere henvendelser fra bekymrede forældre og interesserede journalister, der undrede sig over, at skoler nu kunne bruge billeder af elever uden samtykke fra forældre.

For at give et samlet og nuanceret overblik over reglerne og tilsynets anbefaling på området, udgiver tilsynet derfor også en podcastepisode, hvor kontorchef Karina Kok Sanderhoff forklarer, hvorfor det ofte er mere oplagt at bruge et andet grundlag end samtykke – og hvor Datatilsynet opfordrer til en løbende dialog mellem skole, elever og forældre om netop deling af billeder.  

 

Find tjeklisten her.

Lyt til podcastepisoden her.

Læs mere om retlige grundlag her.